Blok montage

 

Start
Houtenspeelgoed
Wielen spaken
Bedrading schema`s
Blok montage
Schakelklok
Div.brommer`s
Brommer gegevens
Blok doorsnede
Hr.Snel
Mijn uilen
Links

 

 De hieronder vermelde motortypes zijn beschreven: Motortype Startsysteem Schakeling Versnelling Koelsysteem

 

 

Het uit elkaar nemen van de complete motor is alleen noodzakelijk bij defecten in de versnellingsbak, aan de krukasaandrijving, aan het kickstartersysteem (behalve de kickstarterveer) en aan het schakelmechanisme van handgeschakelde motoren.

 Storingen in het schakelmechanisme - trekspie bij voetgeschakelde motoren - en aan de koppeling, aan het aandrijftandwiel van de krukas bij hand en voetgeschakelde motoren, kunnen nog worden verholpen door het afnemen van het deksel van de koppelingskast. Hiertoe is het ook niet nodig om de motor uit het frame te nemen. In alle bovengenoemde gevallen moet de olie in de versnellingsbak worden afgetapt; daartoe wordt de aftapplug uit het ondercarter gedraaid. Het aftappen van olie geschiedt het beste als de motor warm is.

Schakelpedaal, kickstarterpedaal met trekveer, pedaalkruk, kettingrondsel, ontstekings / lichtdynamo (poolrad en grondplaat), cilinder en zuiger, cilinderkop en ventilatorsysteem kunnen worden gedemonteerd en gemonteerd zonder de motor uit elkaar te nemen. Bij de laatstgenoemde werkzaamheden behoeft de olie in de versnellingsbak niet te worden afgetapt.

 Voor motoren met rijwindkoeling vervallen alle punten, die betrekking hebben op ventilatorkoeling.

 

  1. Demontage der motoren